انواع شیردوش
آشنایی کامل با انواع شیردوش ها و روش استفاده از آنها در سال 99

شیردوش، وسیله ایست که با استفاده از آن، مادران میتوانند شیر خود را ذخیره کنند تا در مدت زمانی که آنها در کنار فرزندانشان نیستند، نوزادان آنها از شیرمادر تغذیه کنند و سلامت آنها دچار مشکلی نشود. در ادامه به بررسی کاربرد شیردوش برقی و دستی خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.

آیا داشتن شیردوش در خانه بچه داری ضروری است؟

معمولا مادران از آنجایی که تغذیه فرزندشان برایشان خیلی مهم است، به هر شکلی شده سعی میکنند، نوزاد خود را شیر بدهند که باید گفت با استفاده از شیردوش، تقریبا میتوان همیشه به کودک شیرمادر داد تا سلامتی و قوت فرزند به شکل کامل تامین شود.
هنگامی که نوزاد به دنیا می آید،
بهترین منبع تغذیه ای او شیرمادر است که اساسا بهتر است شیر دادن به نوزاد توسط خود مادر به طور مستقیم داده شود. اما خیلی از مادران در تجربه اول خود با مشکل زخم نوک سینه مواجه میشوند که بروز این مشکل به علت آن است که مادران از شیوه صحیح شیردادن به نوزاد مطلع نیستند. درمان این مشکل، با استفاده از سر شیشه محقق میشود.
البته در صورتی که مادر خانه در بیرون از منزل مشغول به کار است یا اینکه یکی از سینه های آن ترشح شیر دارد، استفاده از شیردوش ها ضرورت کاملا واضحی دارد.
زمانی که مادر نوزاد قرار است برای مدتی نوزاد خودش را نببیند و مثلا به مسافرت برود، طبیعتا نوزاد به شیر مادرش برای تغذیه احتیاج دارد که با استفاده از شیردوش دستی یا برقی، میتوان مقدار قابل توجهی از شیر را دوشیده و برای کودک ذخیره کرد تا نوزاد بهترین تغذیه (شیرمادر) را داشته باشد.
بنابراین واضح است که شیردوش ها به طور کلی برای مادرانی ساخته شده است که شاغل هستند و از صبحی که سرکار میروند، تا ظهر و بعد از ظهر که بر می گردند نوزاد خود را نمی بینند و طبعا نوزاد به غذا نیاز دارد و چه غذایی بهتر از شیرمادر. پس اگر سلامتی و قوت نوزادتان برایتان مهم است، شاید خرید شیردوش بتواند گزینه خوبی باشد تا در مواقع نیاز، نوزاد از شیرمادر محروم نشود و از آن استفاده کند.
شیرمادر زمانی که دوشیده میشود، تا 6 ساعت در دمای محیط سالم باقی میماند و اگر در یخچال نگهداری شود تا 2 و 3 روز سالم خوهد بود.
همچنین استفاده از شیردوش، میتواند باعث بیرون آمدن نوک سینه های صاف بشود تا در نتیجه شیردادن به نوزاد به طور آسان تری انجام شود.

 اشاره ای به موارد نیاز مادر و نوزاد به شیردوش ها:

  • شرایط شغلی مادر
  • بر اثر صافی سینه مادر، نوزاد قادر به مکیدن شیر از سینه نباشد.
  • در صورتی که مادر دچار بیماری باشد و به استراحت نیاز داشته باشد.

شیردوش ها از چه قسمت هایی ساخته شده اند؟

به طور کلی تمامی شیردوش ها دارای چند قسمت عمده هستند:
پوشش سینه:
پوششی مخروطی شکل که آنرا در نوک سینه قرار میدهند و قسمت های رنگی آن نیز در کنار سینه خواهد بود.

پمپ شیردوش:
این پمپ، یک محفظه نرم است که وظیفه بیرون کشیدن شیر با آن است. این پمپ را باید توسط یک تویوب پلاستیکی به پوشش سینه متصل کنید تا دستگاه به درستی کار کند.

ظرف شیر:
ظرف شیر زیر پوشش سینه باید باشد. زمانی که شیر پمپ میشود، درون این ظرف نگهداشته میشود. توجه کنید که این ظرف قابل جداسازی نیز میباشد، پس باید هنگام شروع از اتصال آن مطمئن شوید.

معرفی شیردوش دستی و روش کار با آنها

شیردوش دستی

اگر نیاز شما به شیردوش، روزانه نیست و هر چند وقت یکبار از آن استفاده میکنید، گزینه شیردوش دستی، قطعا میتواند مفید و کمک دست خوبی باشد. هنگامی که مثلا قرار است به چند جلسه مهم کاری بروید و از اول صبح تا شب فرزندتان را نمیبینید، داشتن یک شیردوش دستی، میتواند مسئله غذایی کودک را به کلی حل کند.
اما خواص دوشیدن شیر با دست برای سلامتی سینه، کمک به تسکین احتقان یا پرخون شدن پستان و مجاری شیر مسدود شده است که به این شکل با یک تیر چند نشان را زده اید.
شیردوش دستی در مقایسه با شیردوش برقی ارزانتر، کوچک و بی صدا است اما سرعت پایین تری نسبت به شیردوش برقی دارد.

برای دوشیدن شیر با دست به روش زیر عمل کنید:

از تمییزی دستانتان اطمینان حاصل کنید و در حال نشسته کمی خم شوید و با کمی ماساژ و قرار دادن حوله ای گرم روی سینه دوشیدن را شروع کنید. حالا باید انگشت سبابه و شست خود از دو طرف سینه با فاصله ای 2 تا 3 سانتی متری از هم قرار دهید و ابتدا به سمت قفسه سینه فشار آورید و حالا به آرامی به هم نزدیک کنید تا شیر خارج شود.
سعی کنید طوری سینه خود را بگیرید که با انگشتانتان حرف C انگلیسی بسازید.
توجه داشته باشید که نباید نوک سینه را فشار دهید، اما نواحی رنگی و دایره ای کنار آنرا باید بخوبی فشار داد.
هنگامی که شروع به این کار کنید، خودتان خیلی راحت متوجه شیوه انجام آن خواهید شد و میبینید که بسیار هم ساده است.

 

معرفی دستگاه های شیردوش برقی و دستی

در این بخش قصد داریم شما را با انواع شیردوش های دستی و برقی آشنا کنیم:
شیردوش برقی و دستی مدل Vekto:
این شیردوش یکی از قدرتمند ترین شیردوش های موجود است که از جهت سرعت مکش، صدای پایین و سهولت استفاده بسیار عالی است و در صورت نبود برق میتوان از باتری برای استفاده از این دستگاه استفاده کرد.

شیردوش برقی و دستی شرلی SHERLY:

شیردوش شرلی قطعا یکی از بهترین گزینه ها برای خرید شیردوش برقی است. این دستگاه دارای صفحه نمایشگر دیجیتال بوده و قابلیت ماساژ سینه پیش از دوشیدن شیر را هم دارد و به طور خلاصه باید گفت به بهترین شکل و در سریع ترین زمان، شیرمادر را دوشیده و ذخیره سازی میکند.

شیردوش ریکانگ:
این محصول یک شیردوش دستی فوق العاده سبک است که برای اگر نیاز ضروری ای به شیردوش ها ندارید، میتواند گزینه بسیار مناسبی محسوب شود. در ضمن در ساخت این محصول هیچ ماده شیمیایی ای وجود ندارد و کاملا استاندارد است.

شیر دوش دستی اف تی ای کو:
مزیتی که در این شیردوش وجود دارد، علاوه بر سبکی و قیمت ارزان آن، نوع طراحی آن است که حالتی مشابه سینه مادر دارد و این برای کودک شما میتواند آرامش بخش باشد.

شیردوش دستی mebby

این محصول هم از بصرفه ترین انتخاب ها محسوب میشود و در نقطه اتصال آن به سینه، از سیلیکون مخصوصی استفاده شده تا از زخمی شدن سینه بر اثر استفاده از شیردوش دستی جلوگیری کند.

 

نحوه صحیح ذخیره شیرمادر

امکان دوشیدن و ذخیره شیرمادر با استفاده از شیردوش ها برای همه وجود دارد. به خاطر داشته باشید که نگهداری از شیر، بهتر است در ظرف شیشه ای صورت بگیرد. شیرمادر را برای نگهداری میتوانید در یخچال نگهدارید و با فریز کردن آن، مدت بیشتری آنرا سالم نگه میدارید که البته فریض آن توصیه نمیشود چراکه از خواص آن میکاهد. اگر قرار است شیر را فریض کنید، توجه داشته باشید که باید سه چهارم از ظرف را از شیر پر کنید تا فضای انبساط آن تامین باشد.

میزان ذخیره شیر:
بهتر است ذخیره شیرمادر برای یک وعده فرزند صورت بگیرد. بنابراین توصیه میشود، اگر قرار است نوزاد از شیر ذخیره شده تغذیه کند، بهتر است که آن شیر به تازگی دوشیده شده باشد. مثلا اینگونه نباشد که برای 2 روز فرزند شیر را در یخچال نگهداری کنید و هنگام نیاز از آنها استفاده کنید. اگر شرایطش را دارید مثلا یک مرحله صبح و یک مرحله عصر شیر خود را ذخیره کنید.

ثبت تاریخ دوشیدن شیر:
پس از دخیره شیر در ظرف مخصوص، حتما تاریخ روز را روی ظرف ثبت کنید.

شیرها را جدا نگهداری کنید:
شیر تازه ای که دوشیده اید، برای ذخیره به شیرهای منجمد ذخیره شده اضافه نکنید و آنها را جداگانه نگهداری کنید.

شیر را هنگام استفاده به آرامی تکان دهید:

هنگامی که شیرمادر را در یک شیشه نگه میدارید، شاید ظاهر شیر شما را متعجب کند چون چربی شیر جدا میشود و بالای آن حالت شناور دارد. برای مخلوط کردن چربی، با شیر، ظرف شیر را به آرامی تکان دهید تا بخوبی با شیر ترکیب شود.
بعضی از مواقع شیرمادر ته‌رنگ آبی دارد. اما اساسا رنگ شیرمادر به سبک تغذیه ای او بستگی دارد و تغییر رنگ آن خطرناک نخواهد بود.

 

مزایا و معایب شیردوش برقی

شیردوش برقی ودستی شرلی SHERLY

در گذشته همه شیردش ها دستی بودند اما به مرور برای سرعت بخشیدن به کارها و همچنین خسته نشدن افراد، مدل برقی آنها تولید شد که در حقیقت دوشیدن شیر به طور اتوماتیک با کمک برق صورت میگیرد. این دستگاه ها یک حالت مکشی دارند که به شیوه تغذیه نوزاد هم شباهت دارد و از این جهت نیز مادران را اذیت نمی کند. حداکثر زمانی که برای کار با این دستگاه باید صرف کنید، 10 دقیقه است و معمولا کمتر از این زمان، دوشیدن شیر کافی صورت میگیرد. این در حالی است که استفاده از شیردوش دستی حتی میتواند تا 45 دقیقه بطول انجامد.

استفاده از شیردوش برقی بسیار ساده است و با کمک آن میتوان همه شیر درون سینه را خارج کرد که این برای سلامتی سینه ها نیز بسیار مفید است. توجه داشته باشید که اگر میخواهید کودک بخوبی شیشه را بگیرد و شیر های دوشیده شده مادر را مصرف کنید، توصیه میشود از 3 یا 4 هفتگی دوشیدن شیر را شروع کنید.
نقطه ضعفی که شیردوش های برقی دارند، وزن سنگین و صدای زیاد آنها است.

 

برخی از مشکلات دوشیدن شیرمادر

کمبود شیرمادر:

کمبود شیرمادر بر اثر مصرف کم مایعات مفید، شیر کم به نوزاد دادن و ضعف جسمی و مصرف برخی از داروهای شیمیایی همچون داروهای ضد احتقان بوجود می آید که با مراجعه به پزشک و تشریح برنامه غذایی میتوان براحتی آنرا درمان کرد.

پمپ شیر در زمان نامناسب:

اینکه سینه ها را با فاصله زمانی کمی پمپ کنید میتواند از دلایل کمبود شیر در هنگام دوشیدن باشد. سعی کنید چند مرحله زمانی در روز را که حس میکنید شیر بیشتری دارید مشخص کنید و در همان مواقع این کار را انجام دهید. البته به میزان فشار دستگاه هم توجه کنید، ممکن است فشار کم دستگاه باعث کم دوشیده شدن شیر شده باشد.

کوچک بودن فلنج شیردهی:

در صورتی که فلنج یا کلاهک پمپ شیردوش کوچک باشد، شیر کمتری دوشیده میشود و هنگام شروع پمپ، نوک سینه متورم میشود و این است که نمیتوانید شیر زیادی را از سینه خود بدوشید. بنابراین به سایز فلنج ها بخوبی توجه کنید.

وجود مشکلی در جریان شیر: 

این احتمال هم وجود دارد که در فرآیند جاری شدن شیر از سینه به مشکل خورده باشید. بنابراین سعی کنید هنگام پمپ سینه در شرایط آرام و راحتی باشید. ماساژ سینه قبل از دوشیدن شیر و همچنین استراحت کردن پیش از دوشیدن به مدت 10 تا 20 دقیقه نیز میتواند کمک خوبی به این موضوع بکند.