نحوه استفاده از پالس اکسیمتر + چند نکته مهم
نحوه استفاده از پالس اکسیمتر چگونه است؟ ابتدا خوب است به کارایی این دستگاه بپردازیم. کار دستگاه پالس اکسیمتر اندازه گیری میزان اکسیژن فشار خون است. در برخی مدل های پیشرفته میزان ضربان قلب و مدل های امواج ضربان قلب را هم اندازه گیری می کند.اهمیت این دستگاه هنگام تشخیص اختلالات بدنی مشخص می شود. چراکه در صورت بروز هر اختلال بدنی شاهد تغییر میزان اکسیژن خون خواهیم بود.
این وسیله برای کسانی که با مشکلاتی مانند نارسایی های قلبی، اختلالات وراثتی قلب، سرطان ریه، کم خونی و … مواجه هستند، بسیار مفید است. در شرایط اضطراری و اورژانسی برای اندازهگیری سریع از آن استفاده می کنند. اما اگر لازم باشد میزان فشار خون را دقیق تر اندازه گیری کنید، باید آزمایشات تخصصی تری انجام دهید.
اگر برای تشخیص مشکلات خود در مواقع ضروری به این دستگاه نیاز دارید باید با نحوه استفاده از آن نیز آشنا شوید. در ادامه نحوه عملکرد این دستگاه را با یکدیگر بررسی می کنیم.
پالس اکسیمتر چیست؟
پالس اکسیمتر بهترین دستگاه برای اندازه گیری میزان فشار خون در مواقع ضروری است که از بخشی به نام پرو یا تولیدکننده امواج نوری قرمز ساخته شده است. هنگام انتشار این امواج به بافت بدن به اندازه گیری میزان اکسیژن موجود در خون و ضربان قلب می پردازد. این دستگاه معمولاً روی ناخن، نوک بینی، شست پا و لاله گوش قرار می گیرد.
همانطور که می دانید بدن ما مدام در حال تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن است که این تبادل در کیسههای هوایی شش ها انجام و طی یک فرآیند خاصی اکسیژن به مو رگ ها منتقل میشود. امواج تولید شده این دستگاه توسط هموگلوبین های موجود در خون جذب می شود و از طرفی امواج باقی مانده توسط دریافت کننده دستگاه مورد بررسی قرار می گیرد. در این لحظه فرمول هایی که برای دستگاه تعریف شده است به مشخص کردن میزان اکسیژن خون می پردازند. جالب است بدانید این دستگاه برای تاثیرگذاری داروهای تنفسی و اندازه گیری میزان اکسیژن هنگام انجام عمل های جراحی مهم ورد استفاده قرار می گیرد و بسیار پرکاربرد است.
بیشتر بخوانید: نحوه استفاده از دستگاه اکسیژن ساز
آموزش نحوه استفاده از دستگاه پالس اکسی متر
نحوه استفاده از دستگاه بسیار ساده و راحت است. تنها کافی است انگشت خود را داخل دستگاه قرار دهید. دقت داشته باشید نباید مانعی روی ناخن وجود داشته باشد. بعد از چند ثانیه، میزان اکسیژن روی دستگاه مشخص می شود. خوب است بدانید میزان اکسیژن محلول در خون یک انسان عادی بین ۹۴ تا ۹۸ درصد می باشد. اما میزان ضربان قلب با توجه به سن و وزن سلامتی بیمار متفاوت است.
در صورت کم بودن سطح اکسیژن موجود در خون باید تحت نظر پزشک باشید و در مواقع ضروری لازم است از دستگاه های کمک تنفسی استفاده کنید.
نکات مهم هنگام استفاده از دستگاه
- اگر انگشتان تان سرد است ممکن است هنگام اندازه گیری، دستگاه دچار اشتباه شود. کافی است انگشتان خود را ابتدا کمی ماساژ دهید تا گرم شود. سپس اندازه گیری را آغاز کنید.
- هنگام اندازه گیری نباید در معرض نور خورشید قرار داشته باشید.
- در صورت داشتن فشار خون بسیار بالا یا بسیار پایین اندازه گیری دقیق مشخص نمی شود.
- اگر مونوکسید کربن موجب مسمومیت شما شده است، از این دستگاه استفاده نکنید. چرا که میزان دقیق نشان داده نمی شود.
- در صورت داشتن ناخن های بسیار بلند دستگاه را به حالت عمودی روی انگشت قرار دهید و در صورت لزوم ناخن را کوتاه کنید.
- هنگام اندازه گیری سعی کنید دست بیمار هم سطح قلب قرار گیرد.
بیشتر بخوانید: نحوه استفاده از تب سنج دیجیتال در دوران داغ کرونا
انواع پالس اکسیمتر؛ از انگشتی تا رومیزی
دستگاه پالس اکسیمتر در انواع مختلف طراحی و ساخته شده است که نحوه استفاده از آن ها دیگر متفاوت است. در ادامه با انواع این دستگاه آشنا می شوید:
1.اکسیمتر انگشتی، رایج ترین مدل
مطمئناً با پالس اکسیمتر انگشتی آشنا شدید. این دستگاه به عنوان رایج ترین و راحت ترین مدل پالس اکسیمتر شناخته می شود که به راحتی قابل حمل است و برای مصارف خانگی و پزشکان عمومی طراحی شده.
نحوه استفاده از پالس اکسیمتر خانگی بسیار راحت است و با دقت بالایی سطح اکسیژن خون را اندازه گیری می کند. همچنین به راحتی با باتری معمولی راه اندازی می شود.
2.پالس اکسیمتر مچی؛ راحت و دقیق
این مدل دستگاه دارای دو بخش گیره و یک نمایشگر است که نحوه استفاده از آن به گونه ای است که قسمت گیره به انگشت، لاله گوش، نوک بینی و انگشت پا متصل می شود و این قسمت توسط یک سیم به نمایشگر متصل است.
3.پالس اکسیمتر مخصوص کودک
پالس اکسیمتر مخصوص کودک بسیار حساس و ظریف طراحی شده است و به راحتی به دست یا پای کودکان بسته می شود. نحوه استفاده از پالس اکسیمتر کودکان بسیار راحت است. بنابراین والدین هیچ جای نگرانی نداشته باشند تنها کافی است دستگاه را به دست یا پای کودک خود ببندند.
4.پالس اکسیمتر رومیزی؛ مناسب بیمارستان ها
این پالس اکسیمترها به عنوان دقیق ترین مدل دستگاه اندازه گیری شناخته شده اند که دقت و کارایی بسیار خوبی دارند و معمولا داخل بیمارستان ها و مراکز جراحی از آن استفاده می شود. خوب است بدانید این دستگاه نه تنها اکسیژن بلکه ضربان قلب، امواج ضربان قلب و در برخی مدل ها حتی دمای بدن را اندازه گیری می کند. پالس اکسیمتر پیشرفته را می توان به کامپیوتر هم متصل نمود.
بیشتر بخوانید: تجهیزات پزشکی در خانه + 8 وسیله ضروری
از کجا بخریم؟
حال که با نحوه استفاده از پالس اکسیمتر آشنا شدید، بهتر است یک سری نکات را برای خرید این دستگاه بدانید. حتما قبل از خرید پالس اکسیمتر حتما با دکتر خود مشورت کنید و از او بپرسید کدام مدل دستگاه و چه برندی برای شما مناسب تر است. تعداد دفعات اندازه گیری در طول روز روی انتخاب شما بسیار تاثیرگذار است و مدل و کیفیت مورد نیاز را مشخص می کند. همچنین قابلیت ها و محدوده سنی برای خرید دستگاه پالس اکسیمتر را هم در نظر بگیرید.
یکی دیگر از نکاتی که کمتر کسی هنگام انتخاب دستگاه به آن توجه می کند، نحوه استفاده آن است. نحوه استفاده باید راحت باشد و همچنین میزان اکسیژن خون اندازه گیری شده به خوبی خوانده شود.
نتیجه گیری
همانطور که متوجه شدید، نحوه استفاده از پالس اکسیمتر با توجه به نوع آن متفاوت است. عمکلرد دستگاه های خانگی بسیار راحت است و توسط هر فردی قابل استفاده می باشد. اگر هدف شما هم خرید دستگاه پالس اکسیمتر خانگی است می توانید با مراجعه به صفحه خرید این محصول مدل دلخواه تان را خریداری کنید.
اگر هم تا به حال تجربه استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر را داشته اید، خوشحال می شویم تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.