مواجه با فرد تشنجی + نکات کلیدی
مواجه با فرد تشنجی یکی از ترسناکترین و وهمانگیزترین اتفاقاتی است که شاید برای هرکدام از ما رخ دهد. در این شرایط ما میتوانیم با انجام یک سری اقدامات اولیه و حتی مبتدی، شانس بهبود وضعیت جسمانی در این اختلال و حتی نجات جان فرد را چندبرابر کنیم. هرساله در دنیا تعداد زیادی از افراد در سنین مختلف، درگیر بیماری تشنج، صرع و یا اپیلپسی میشوند. ازاینرو لازم است که هرکدام از ما، بخصوص اگر در میان اطرافیانمان با چنین اشخاصی معاش میکنیم، در مورد آن اطلاعات بیشتری کسب نماییم.
همواره انجام یک سری کمکهای اولیه در برابر مشکلات جسمانی، میتواند تا 50 درصد احتمال رفع کامل بیماری را افزایش دهد. بههرحال فرد وقتی ناگهان بیهوش شده و از حال میرود و یا حالتی غش مانند به خود میگیرد، مشکوک به تشنج خواهد بود. در این وضعیت چند سؤال کلیدی برای افرادی که با اینگونه بیماران مواجهه میشوند پیشی میآید که در ادامه آنها را مطرح میکنیم.
پرسشهای پرتکرار در مورد مواجه با فرد تشنجی
- حمله تشنجی یا صرع چیست؟
- علائم اصلی تشنج قبل از آن چگونه است؟
- آیا خوابیدن بعد از تشنج طبیعی است؟
- عوارض تشنج روی سنین مختلف چیست؟
- غذاهای مضر و مفید برای تشنج چیست؟
- بهترین آموزش برای رفع خطر از بیمار تشنجی چگونه است؟
- و…
پاسخ به تمام این سؤالات اهمیتی ندارد، اما لازم است در مورد روش کنترل فرد تشنجی بدانید.
بیشتر بخوانید: نحوه استفاده از کیسه شیر مادر + 11 نکات کلیدی و مهم
کمکهای اولیه هنگام تشنج
این تا حد زیادی بستگی به سن شخص خواهد داشت، بسته به این که فرد جوان است، در مورد وضعیت جسمی او اطلاعی دارید و یا این که چه مدت زمانی است این اتفاق برای او رخداده است اهمیت زیادی خواهد داشت. در چنین شرایطی اصل روتین و همیشگی حفظ خونسردی میتواند مهم باشد.
پس از آن باید توجه کنید که اگر تلفن همراه در دسترس است خیلی سریع با اورژانس 115 تماس بگیرید ، اطلاعاتی در مورد نوع و حالت تشنج به اپراتور اورژانس بدهید، آنها تا حدی به شما کمک خواهند کرد.
البته به شما حق میدهیم که دچار استرس شدید شوید. اما بههرحال معمولاً افرادی که سابقه تشنج داشته باشند، اگر در وضعیت خاصی (مثل افتادن روی شکم) بمانند دچار آسیبهای شدید فیزیکی و مغزی میشوند. در ادامه شما باید تب فرد را بهخوبی چک کنید. اگر احساس کردید که دمای بدن بالا است از اسفنج خیس و نمدار برای کنترل آن استفاده کنید.
حین مواجه با تشنج بزرگسالان چه کنیم؟
رویه کنترل و مواجه با فرد تشنجی در سنین بزرگسال کمی متفاوت است. نخست لازم است که به این علم برسید شما نمیتوانید جلوی حمله تشنج را در لحظه بگیرید و باید اجازه داد که این مرحله توسط بیمار طی شود، یا این که اگر فرد در بیمارستان بستری است، این مسئله خیلی سریع به کادر درمان اطلاع داده شود.
لازم است که اجسام تیز، مجسمه، شیشه و… را از فرد دور کنید. اگر در سطحی سخت، روی زمین افتاده است او را به روی تخت، مبل، کاناپه و یا حداقل فرش ببرید. چون امکان بروز آسیب به سر در این وضعیت بسیار زیاد است. اجازه ندهید فرد روی پارکت، سرامیک و یا هر چیز دیگری دراز بکشد.
سپس یقه لباس او را باز کنید، بالش یا پارچهای نرم زیر سر فرد قرار داده و در نهایت خیلی او را جابهجا نکنید. البته اگر در نزدیکی خطر باشد بهتر است این کار بابا احتیاط کامل انجام دهید. یکی دیگر از اشتباهاتی که افراد در این حالت آن را انجام داده و مدام تکرار میکنند، قراردادن چیزی مانند پارچه و… در بین دندانهای فرد است. این میتواند آسیبهای جبرانناپذیری به بیمار تشنجی وارد کند. صرفاً باید بهگونهای دهان فرد بیمار را کنترل کنید که با دندانهایش زبان را نفشارد.
بیشتر بخوانید: مراقبت بیمار کرونایی در منزل را حتما یاد بگیرید!
آموزش کنترل تشنج در بزرگسالان
بهتر است پس از این که کمی وضعیت او مطلوبتر شد، به سمت چپ یا راست بدن و به پهلو بخوابد، این کار باعث میشود که مجاری تنفسی باز شده و همینطور اگر آب، کف و یا استفراغ در دهان بیمار جمع شده است بهراحتی خارج شود. حتماً پس از حمله دهان او را چک کنید، چون ممکن است مشغول خوردن چیزی بوده و این جلوی مجرای تنفسیاش را بگیرد. بههیچعنوان هنگام حمله تشنجی و صرع به بیمار تنفس مصنوعی ندهید. این اصل در مورد بیماریهای تشنج صدق نمیکند.
در نهایت هیچ کمکی به فرد نخواهد کرد و چهبسا برایش خطرآفرین باشد. همینطور اگر هنوز بیمار سطح هوشیاری درستی ندارد و مورد حمله عارضه قرار گرفته است، او را ترک نکنید. در بسیاری از مواقع فاصلهگرفتن از بیمار موجب بروز خطرات جبرانناپذیری شده است. همینطور سعی نکنید به بیمارتان چیزی بخورانید، این صرفاً زمانی قابل انجام خواهد بود که هوشیاری خود را بهصورت کامل به دست آورده باشد. درصورتیکه خودش قادر و مایل باشد میتوانید از یک نوشیدنی شیرین برای کنترل سطح فشارخون او استفاده کنید.
مهمترین علائم صرع و انواع آن
صرع نیز مانند بسیاری دیگر از بیماریها علائم خاص خود را دارد. عموماً اینگونه امراض را بهصورت عمومی و باتوجهبه نوع عکسالعملی که اطرافیان باید در قبال آن داشته باشند در یک دستهبندی موضوعی قرار میدهند. اما اگر با دیدگاه تخصصی به صرع، تشنج و… نگاه کنیم متوجه میشویم که هرکدام یک مقوله متفاوت هستند و در تخصصهای پزشکی روشهای درمان کاملاً متفاوت است.
علائم صرع پیش از شروع حمله به این صورت خواهد بود، اندامها حرکت غیرعادی و تشنجی خواهند داشت. ممکن است رنگ صورت سفید شود، رفتاریهای غیرعادی نشان داده شود، فرد سعی کند با صدای بلند حرف بزند اما قادر نباشد، کف از دهانش خارج شود و یا این که ناگهان به روی زمین افتاده و حتی سعی کند که از جای خود برخیزد اما دوباره به زمین بیفتد.
بیشتر بخوانید: درمان میگرن بدون دارو + 9 روش مطمئن و تاثیرگذار
نتیجهگیری
در نهایت تمامی این علائم به نوبه خود وحشتناک هستند، اما باید دقت کنید که ممکن است برای هرکسی رخ دهد. صرع انواع مختلفی دارد که از جمله آنها میتوان به: آتونیک، کانونی، لنوکس، سلام، موضعی پیوسته، ویژه، بزرگ یا تونیک و یا صرع کوچک اشاره نمود. در کودکان وقتی دمای بدن بالاتر از 38 درجه باشد ممکن است تا مدت 10 دقیقه هم بیهوش شوند.
اما توجه داشته باشید که بیمار نفس بکشد. در غیر این صورت لازم است که خیلی سریع تحت مراقبتهای ویژه قرار گرفته و مجاری تنفسی آن نیز بررسی شود. گاهی اوقات خفگی و… با صرع، تشنج و یا حمله عصبی اشتباه گرفته میشود. در نهایت حفظ خونسردی، پرهیز از انجام کارهای اضافه بدون دانش کافی میتواند سبب جلوگیری از بسیاری اتفاقات تلخ، در هنگام مواجه با فرد تشنجی شود.