دیابت چیست
دیابت چیست + 4 راهکار پیشگیری از این بیماری بدون حاشیه

دیابت چیست؟ دیابت یکی از رایج ترین بیماری در سراسر جهان است که تعداد مبتلایان آن هر روز رو به افزایش می باشد. این بیماری ممکن است در هر مرحله از زندگی پدیدار شود و هر فردی را با درصد خاصی دچار مشکل کند. راه حل ها و پیشگیری های مختلفی برای این بیماری وجود دارد که در صورت تشخیص ب موقع می توان تا حدودی آن را کنترل نمود. اما نکته مهم‌تری که وجود دارد این است که نیمی از بیمارانی که به این بیماری مبتلا هستند، نسبت به وجود آن خبر ندارند.

حال برای این که اطلاعات دقیق در مورد بیماری دیابت کسب کنید و بدانید دقیقا این بیماری به چه علت اتفاق می افتد، در این مطلب همراه ما باشید.

فاجعه دیابت، هنگام بالا بودن قند خون

فاجعه دیابت

دیابت چیست و چگونه رخ می دهد؟ دیابت زمانی اتفاق می‌افتد که گلوکز موجود در خون بالا باشد یا همان به اصطلاح قند خون فرد بالا رود. برای درک بهتر ابتدا باید نقش اصلی انسولین در بدن را بدانید. انسولین هورمونی است که کمک می کند گلوکز برای مصرف شدن وارد سلول شود. اما به خاطر رخ دادن دیابت این عملکرد کاملاً مختل می‌شود و گلوکز به خوبی وارد سلول نمی‌شود. به جای آن گلوکز وارد جریان خون شده و باعث مشکلات متعددی در سلامتی بدن می‌شود؛ مانند مشکلات کلیه، سکته، قلبی، نابینایی، عفونت و … .

دیابت با درصدهای مختلفی رخ می دهد که رایج ترین نوع آن نوع یک و دو است. البته نوع دیگری هم وجود دارد که به دیابت دوران بارداری مشهور است.

بیشتر بخوانید: زخم بستر چیست

انواع دیابت؛ از نوع یک تا نوع قابل درمان

در ادامه با انواع دیابت و شرایط پیش آمده هر کدام آشنا می شوید:

دیابت نوع ۱ یا همان وابسته به انسولین

برای این که بفهمید دیابت چیست باید با انواع آن آشنا شوید. دیابت نوع یک همان دیابت وابسته به انسولین است که در بین کودکان و نوجوانان دیده می‌شود. این مدل دیابت بیشتر بخاطر زمینه ارثی رخ می دهد و سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مواقع میزان انسولین کاهش پیدا می کند و به خاطر عدم وجود انسولین، گلوکز وارد سلول نمی شود و در جریان خون باقی می ماند. هنگام رخ دادن دیابت نوع یک فرد نیاز به دریافت انسولین پیدا می کند.

 دیابت نوع دو یا همان مستقل از انسولین

دیابت نوع دو که به نام مستقل از انسولین معروف است، در میان افراد دارای سن بیشتر از ۳۵ سال مشاهده می شود. این مدل انسولین در بین جوانان رایج است که بر خلاف مدل اولیه،  انسولین به میزان کافی در بدن وجود دارد و حتی بیشتر از نیاز تولید می شود. اما عملکرد خوبی نشان نمی‌دهد و باعث می‌شود گلوکز توسط سلول جذب نشود و باز در شریان های خونی باقی بماند.

این مدل دیابت به خاطر سبک زندگی غلط رخ می دهد که با رعایت کردن نکات ساده می توان آن را به خوبی کنترل کرد و به بهبودی کامل رسید.

بیشتر بخوانید: درمان میگرن بدون دارو

علائم افراد در معرض دیابت

وجود برخی علائم نشان دهنده بیماری دیابت است. این علائم شامل موارد زیر است:

  • کم تحرکی
  • دارای سابقه دیابت در بستگان درجه یک
  • سابقه دیابت بارداری یا تولد نوزاد با وزن بالا
  • دارای فشار خون بالا
  • دارای سندروم تخمدان پلی کیستیک
  • ابتلا به بیماری های مقاومت به انسولین مانند چاقی شدید
  • دارای سابقه بیماری های قلبی عروقی
  • چربی خون بالا
  • وجود هموگلوبین A1C  مساوی یا بیشتر یا همان اختلال تحمل گلوکز در آزمایش خون یا اختلال گلوکز ناشتا در آزمایش های قبلی

نکات یاری دهنده پیشگیری و بهبود دیابت

راهکارهای پیشگیری از دیابت

در موارد زیر به برخی نکات ساده برای کنترل بیماری و دانستن این که دیابت چیست و چه موارد را تحت تاثیر می گذارد، می پردازیم:

1. تمرینات منظم ورزشی

با توجه به نتایج به دست آمده انجام تمرینات ورزشی منظم باعث افزایش حساسیت سلول‌ها به انسولین می‌شود. به همین خاطر میزان تزریق انسولین کمتر خواهد شد. به طور کلی حدود ۳۰ دقیقه پیاده روی می تواند احتمال ابتلا به بیماری دیابت را بسیار کاهش دهد.

2. کاهش مصرف قند و شکر

اگر جز افرادی هستید که به میزان بسیار بالا شکر و قند مصرف می کنید، به افزایش گلوکز خون خود کمک خواهید کرد. زمانی که سیستم ایمنی بدن مجبور شود سطح خون شما را به حد ایده‌آل برساند، انسولین بیشتری تولید می کند که این فرآیند باعث رخ دادن دیابت نوع ۲ می شود. پس تا حدالامکان از مصرف شکر و قند خودداری کنید. این کار به کاهش ابتلا به بیماری دیابت بسیار کمک می کند.

3. مصرف سیگار ممنوع

سیگار کشیدن تا حدود بسیاری خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد؛ به خصوص کسانی که بیش از حد سیگار می کشند. پس با ترک سیگار می‌توانید خطر ابتلا به بیماری دیابت را به شدت کاهش دهید.

4. کاهش یک کیلو وزن، کاهش 16 درصد خطر ابتلا

اگر دارای اضافه وزن هستید حتما سعی کنید وزن خود را کم کنید تا به وزن ایده آل برسید. از میان ۱۰ نفر مبتلایان حدود ۹ نفر آنها دارای اضافه وزن هستند که به ازای کاهش یک کیلو گرم حدود ۱۶ درصد خطر ابتلا به بیماری دیابت کاهش پیدا می کند.

بیشتر بخوانید: بهترین راهکار مبارزه با کلسترول

تشخیص دیابت تنها در عرض چند روز

تشخیص دیابت

حال که فهمیدید دیابت چیست ، خوب است راه های تشخیص آن را هم بدانید. تنها با در نظر گرفته چند نکته خیلی راحت در عرض چند روز می توانید به وجود دیابت یک پی ببرید. چراکه با علائم شدیدی همراه می باشد. علائم دیابت نوع یک شامل موارد زیر است:

  • احساس ناگهانی خستگی
  • کاهش وزن بدون دلیل
  • تاری دید
  • خشکی دهان و تشنگی بیش از حد
  • تکرر ادرار

اما دیابت نوع ۲ به آرامی شکل می گیرد و علائم کمتری به همراه دارد. برای تشخیص این نوع بیماری باید حدود چند سال از بیماری گذشته باشد. اما با در نظر گرفتن علائم گفته شده در زیر می توان تا حدودی این بیماری را تشخیص داد:

  • احساس سوزش و مور مور شدن در دست و پاها
  • عفونت های ادراری
  • ناتوانی جنسی
  • تاخیر در التیام زخم و بریدگی ها

برای تشخیص بهتر دیابت نوع دو باید آزمایشات لازم را به صورت دوره ای انجام دهید. جالب است بدانید حدود نیمی از مردانی که با ناتوانی جنسی روبرو هستند، بعد از بررسی های لازم ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ آنها مشخص می شود.

نتیجه عدم کنترل قند خون؛ بروز عوارض خطرناک

بیشتر مبتلایان به دیابت از بیماری خود خبر ندارند. این عدم آگاهی باعث می‌شود قند خون آنها برای مدت طولانی بالا بماند و این مدت طولانی به عوارض خطرناکی ختم می شود. بنابراین در صورت عدم تشخیص به موقع ممکن است با عوارض خطرناک گفته شده در موارد زیر همراه باشد:

  • بیماری کلیوی که منجر به دیالیز یا پیوند کلیه می شود.
  • مشکلات بینایی که حتی به نابینایی ختم می شود.
  • بیماری های قلبی عروقی
  • مشکلات اعصاب و اختلالات حسی
  • ایجاد زخم های مزمن در اندام
  • عفونت های حاصل از زخم ها و در آخر قطع عضو

 نتیجه گیری

حال که می دانید دیابت چیست تنها نکته ای که به دست می آید این است که در صورت مشاهده علائک، برای جلوگیری و انجام آزمایشات به دکتر مراجعه کنید. همچنین در صورتی که پیش زمینه ارثی این بیماری را دارید حتما تحت نظر دکتر قرار بگیرید. اما اگر دچار نیستید، با انجام یک سری نکات گفته شده در این مطلب به راحتی می توانید از بروز این بیماری در امان بمانید.

همچنین برای تهته تست قند خون می توانید به صفحه محصول مورد نظر مانند  نوار تست قند خون  مراجعه کنید تا به راحتی در خانه این تست را انجام دهید.